U organizaciji grada Kragujevca i  Kancelarije  za mlade  u  Biznis inovacionom centru Kragujevac (BIC), predstavljen je projekat,, ” Možeš i ti postati  mladi preduzetnik grada Kragujevca”   koji se realizuje u  u partnerstvu sa Biznis inovacionim centrom i Univerzitetom  u Kragujevcu.
Inače,Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i cilj projekta je  unapređenje preduzetništva i  sistema  podrške na lokalnom nivou  i većoj upošljivosti mladih shodno njihovim veštinama  i kompetencijama.

O značaju projekta pored Stefana Jovanovića ,pomoćnika gradonačelnika za omladinu,  i saradnju sa Univerzitetom govorio je i direktor BIC- a Momčilo Sretenović kao i Generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu Marko Lukić
Marko Lukić je za medije rekao, da je uloga Univerziteta da podrrži poslovne ideje mladih i da je ovaj projekat prva faza strateškog opredeljenja Univerziteta.
Grad Kragujevac i lokalna samouprava su prepoznali ulogu Univerziteta, koji će svoje aktivnosti podeliti u 2 (dve) grupe, prva,gde će zaposleni na Univerzitetu učestvovati i pomoći mladim kolegama u pisanju CV i motivacionog pisma i druga, faza je da animiraju studente da apliciraju za Javni poziv, gde će prezentivati svoje poslovne ideje, iste iskristališu i razviju svoje startup.

To se posebno odnosi na studente završnih osnovnih akademskih i master studija.
Momčilo Sretenović, direktor BIC-a je za medije rekao da BIC ima ulogu i osnovan je sa ciljem  pružanja podrške mladima da nađu posao i prođu proces ,,inkubacije”

Uloga BiC-a u ovom projektu odvijaće se u dva seta/ dva modula, gde će u prvom setu predstavnici Univerziteta držati obuku a drugi set će zaposleni u BIC,- u obuku obavljati u vidu poslovne simulacije, kako bi kandidati, budući preduzetnici našli svoje mesto na tržištu i plasirali svoje ideje.
Rekao je, da konkurs za ovaj projekat  je otvoren do 15.avgusta tekuće godine, da če biti izabrano od strane stručne komisije  30 najjuspešnijih kandidata koji će  posle izbora krenuti na obuku.
Što se tiče obuke,potrebno je da 80,%  vremena koliko je potrebno za obuku izabrani kandidati budu prisutni , kako bi  dobili sertifikate.
Najbolje poslovne ideje biće nagrađene novčanom naknadom u iznosu od 400 -800.000,00dinara koje će uložiti u otvaranje svojih start up firmi, što će biti od velikog značaja u razvoju poslovanja i daljem napredovanju na tržištu.

tekst i foto: Dušica Jokićević