Okrugli sto  na temu ,,Ekologijom i zaštitom životne sredine za bolje okruženje u zajednici”  održan je danas u Gradskoj upravi, pod pokroviteljstvom  grada Kragujevca, a u organizaciji RIC-a ,(Romskog informativnog centra) i Asocijacije  poslovnih žena ,,Vizija”.

Današnja tema , zbog svog značaja, okupila je predstavnike mnogih javnih institucija: JKP,,Šumadija”, GO ,,Crvenog krsta”, NSZ – Filijala Kragujevac,zatim predstavnike raznih inspekcijskih službi, predstavnike gradskih službi za zaštitu životne sredine, profesionalne upravnike, udruženja građana kao i predstavnike privatnih preduzeća koja se bave sakupljanjem  i  sekundarnog otpada.

U izjavi za medije, Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, rekao je da grad Kragujevac teži ka  tome, da dobije status ,,Zelenog grada”, pa shodno tome, cilj ovakvih tribina edukativnog karaktera imaju za cilj, da kod građana podigne svest o značaju očuvanja i zaštiti životne sredine i koliko toga treba svako od nas da uradi i  da daj svoj doprinos rekao je Nikezić.

Ono što je bitno, istakao je, da Kragujevac  učestvuje u republičkom projektu,, ,,ČISTA SRBIJA,”čime će se rešiti mnogi problemi koje imaju naši sugrađani ,počev od aero zagađenja kao posledica rada ,,Energetike”” na čvrsto gorivo ,i rešavanje problema tj.zamena kotlova u navedenom preduzeću  na kotlove na gas, zašta je izdvojeno 18 miliona evra.U taj projekat ulazi i sanavija pepelišta, tako da će sugrađani u naselju Beloševac i Palilula  najzad udisati čist vazduh.
Takođe, bitan projekat je , severna obilaznica kao i nova regionalna deponija koja će se nalaziti u Vitlištu, sa skladionicom, a Batočina ,Kragujevac i Stragari, dobiće  nov centar za preradu otpadnih voda.

Takođe još jedan od navedenih kapitalnih projekata je i 260 km kanalizacione mreže, tako da su  to svi navedeni  projekti koje naši sugrađani treba da očekuju u narednom periodu a, mi ćemo dalje i više raditi, kako bi naša deca udisala čistiji vazduh.
Ali,da bi  se svi navedeni  projekti  uspešno realizovali potrebno je učešće svakog građanina da da svoj doprinos u realizaciji istih.
To znači, da budu odgovorni u smislu odlaganja smeća na mesta koja su za to predviđena i da rade na očuvanju zelenih površina u gradu i van njega, ali i očuvanju šuma i štite ih od nelegalne i neplanske seče.

Direktorka RIC-a, Rozalija Ilić, u izjavi za medije je takođe istakla značaj uključivanja svih u različitim oblastima društvenog života u kampanju  očuvanja i zaštite životne sredine, kako bi svi zajedničkim snagama i idejama, doprineli rešavanju ekoloških problema koji su važni za grad. Takođe je ukazala na potrebu iznalaženja načina kako sačuvati grad, učiniti ti ga lepšim  i privlačnijim za turiste, ali i da građani Kragujevca uživaju u njemu. Zato ,samo zajedničkim aktivnostima i uključivanjem svih institucija, građana, stambenih jedinica, može da se sačuva ugled grada, kao ekološki napredne lokalne zajednice, jer grad Kragujevac to zaslužuje.

Kako je Ekologija veoma široka oblast i obuhvata mnogo toga, pruža se mogućnost upošljavanja i otvaranja novih radnih mesta, što je još jedna važna činjenica, rekla je Rozalija Ilić.

tekst i foto: Dušica Jokićević