Kroz podržane projekte uključiće se 400 nezaposlenih u različite mere kao što su obuke za potrebe tržišta rada, obuke na radnom mestu kod poslodavca i dr, dok će nakon toga najmanje 80 nezaposlenih lica biti ekonomski osnaženo, zaposleno ili samozaposleno, istakako je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prilikom dodele ugovora jedinicama lokalnih samouprava za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

U ime grada Kragujevca ugovor je primila Sanja Tucaković članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Inače, predloge Projekata podnelo je 20 jedinica lokalnih samouprava, a odlukom o odobravanju sredstava obuhvaćeno je osam. Pored grada Kragujevca, to su gradovi Pirot, Novi Pazar i Vranje, opštine Knjaževac, Bač, Vrnjačka Banja i Ćićevac.

Ministar je rekao da projekti izabranih lokalnih samouprava posebnu pažnju posvećuju ekonomskom osnaživanju žena, kao i teže zapošljivih lica, kao što su stariji od 50 godina i pripadnici romske nacionalne manjine. On je dodao da će pojedini podržani projekti biti od važnosti za promociju i dalji razvoj socijalnog preduzetništva, kao posebnog vida socijalne ekonomije.

Ministar je podsetio da su tokom 2022. godine nastavljena pozitivna kretanja na tržištu rada, te da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2022. godini iznosila 8,9% za stanovništvo uzrasta 15 i više godina, dok je stopa zaposlenosti 50,8%. On je rekao da su navedeni podaci dokaz da je Srbija zemlja koja se menja i da je do pre samo deset godina u Srbiji svaka četvrta osoba bila nezaposlena. Ovo su podaci koji ohrabruju, ali nas istovremeno i obavezuju da u narednoj godini dodatno intenziviramo aktivnosti i pružimo šansu što većem broju nezaposlenih lica da steknu prvo radno iskustvo, nova znanja, da se zaposle ili samozaposle, ukazao je Selaković.

izvor: gradkragujevac.rs