Povodom Programa Podsticanje zapošljavanja visokoobrazovanih Roma i Romkinja, koji je deo Programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, održan je zajednički sastanak predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i predstavnika Udruženja romskih studenata.

Grad Kragujevac u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) sprovodi Program Podsticanje zapošljavanja visokoobrazovanih Roma i Romkinja, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. On predstavlja deo Programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa koji se u našoj zemlji sprovodi od 2019. godine. Program Podsticanje zapošljavanja visokoobrazovanih Roma i Romkinja je u drugoj fazi koja se završava do marta 2023. godine. Po ovom Programu, mi imamo jedno visokoobrazovano lice zaposleno u jedinici lokalne samouprave, koje tri meseca finansira Ministarstvo, a pet meseci jedinica lokalne samouprave. Današnji sastanak je dogovor za buduću saradnju i za eventualno učešće Grada u trećoj fazi finansiranja.

Dr Damnjanović je podsetila da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržavaju još jedan Program koji traje godinu dana. U skladu s njim, u našoj Gradskoj upravi je radno angažovana jedna diplomirana pravnica. Takođe, imamo i Projekat sa Fondom za obrazovanje Roma (Roma Education Fund – REF), po kojem su dvoje mladih sa srednjom, odnosno, višom stručnom spremom, radno angažovani u našoj jedinici lokalne samouprave.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog postoji dve godine i uspelo je da u okviru svog mandata osnuje Odsek za unapređenje položaja Roma, istakla je Sofija Osmanović, šefica Odseka. Uspeli smo da donesemo važna strateška dokumenta za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, kao i prateći Akcioni plan. U okviru Programa koji je bio povod našeg zajedničkog sastanka, cilj nam je da Rome i Romkinje osnažimo kako bi se oni integrisali u jedinicama lokalne samouprave, odnosno, u našem državnom sistemu.

izvor: gradkragujevac.rs