“Ona hoda sama kroz grad – Bezbedniji Kragujevac za sve” je zajednički poduhvat Mikser Organizacije u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji – UNW, uz podršku Britanske ambasade i partnerstvom pet organizacija civilnog društva koje će raditi na unapređenju svesti o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju žene i devojčice u našim gradovima.

Kako bi prepoznali i mapirali sve izazove sa kojima se susreću žene i devojčice u našim gradovima, ali i sve druge senzitivne društvene grupe, tim je kreirao detaljnu anketu čiji rezultati će pomoći stručnjacima i donosiocima odluka u budućim pravcima uređenja i upravljanja javnim gradskim površinama.

Na ovaj način, ističu iz Miksera, nastoje da omoguće da se da glas ženama, naročito mladim, kao podršku lokalnoj inicijativi ovog grada da se prepoznaju svi izazovi, lična iskustva i taktike koje žene razvijaju kako bi se što bezbednije kretale i koristile svoj grad kao ravnopravne građanke.

Grad Kragujevac je odabran zbog otvorenosti za rodne politike, dobre saradnje javnog i civilnog sektora i velikog broja Mikserovih lokalnih partnera koji svojim delovanjem i programima okupljaju i angažuju veliki broj mladih – Arsenal Fest, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, OSI Kragujevac, Kancelarija za mlade Kragujevac i Okružna organizacije Saveza slepih Srbije Kragujevac.

Rezultati ankete prikazaće sve nebezbedne, neuralgične tačke Kragujevca i omogućiti promenu mehanizma kako su se žene do sada snalazile da sigurno stignu do određene tačke obavljajući samo obične, svakodnevne zadatke (od izbora putanje, preko simulacije telefonskog razgovora, biber-spreja do odustajanja od odlaska negde jer nemaju pratnju za povratak).

Novostečena znanja pomoći će da se utiče na gradske planere i donosioce odluka da drugačije razmišljaju o zajedničkim, javnim površinama, tako što će zajedno promišljati i o načinima na koje mogu da one prostore koji su jednako namenjeni svima učine jednako dostupnim svima.

Takođe, važan aspekt ove inicijative koji obuhvata anketa je podizanje svesti o toleranciji nasilja nad ženama koje ne mora biti samo fizičko, već predstavlja sve one situacije kada se nalazi opravdanje i racionalizuje bilo kakvo nasilničko ponašanje bilo ono verbalno, kroz diskriminaciju ili direktni fizički nasrtaj.

Istraživanje Ženskog arhitektonskog društva pokazuje da u Srbiji 80.4% žena obavlja dodatne porodične obaveze i brine o starijim članovima porodice/deci/ide u nabavku… što je za 26.2 odsto više nego što to čine muškarci. U ruralnim delovima, kao i na periferijama gradova, ova situacija se dodatno komplikuje još većim oslanjanjem na javni prevoz, produženi boravak na javnim površinama, kao i putovanje u večernjim i noćnim časovima. To jasno govori da žene značajno više korite gradsku infrastrukturu zbog čega je bitno da se osećaju bezbedno svuda i u svakom trenutku.

Zbog toga je izuzetno važan uvid i osećaj bezbednosti, prvenstveno žena i pripadnika osetljivih društvenih grupa, ali i svih građana koji u Kragujevcu žive, rade, školuju se ili zbog poslovnih ili porodičnih veza učestalo borave u ovom gradu. Iskustva Kragujevčanki kao i set mera i preporuka kao rezultat ankete i niza radionica koje će sprovoditi u ovom gradu, poslužiće kao model i ohrabrenje drugim gradovima Srbije da na sličan način odgovore na bezbednosne izazove svojih građanki, znajući da se i u drugim urbanim sredinama devojke i žene suočavaju sa istim problemima.

izvor: www.kragujevac.rs