Ambasador Republike Italije u Beogradu, Nj.E. Luka Gori posetio je danas Kragujevac gde je sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i njegovim saradnicima razgovarao o budućoj saradnji, posebno u oblasti tehnologije.

Drago mi je što se danas nalazim u Kragujevcu. Kragujevac je veoma važan grad sa aspekta saradnje Italije i Srbije. Veliki broj naših kompanija je aktivan u vašem gradu i veoma smo zadovoljni onim što je ta saradnja do sada donela. Ono što nas najviše interesuje je ulaganje u razvoj robotike s obzirom na to da ovde postoji univerzitet koji je veoma kompetentan kao i industrijska podrška. Naredne godine planiramo organizaciju jednog velikog događaja, kongresa, na kome ćemo predstaviti nešto konkretnije na tu temu kao i projekte na kojima zajednički možemo da radimo – kazao je ambasador Italije.

Gradonačelnik Nikola Dašić istakao je da su privredne veze Kragujevca i Italije veoma jake i da trenutno u našem gradu posluje oko 50 italijanskih kompanija.

Nekada je ta saradnja bila više usmerena na Fijat, Iveko, a danas imamo oko 50 italijanskih kompanija koje posluju u našem gradu. Ono što je meni bilo interesantno je da Italija iako je svesna da je posle Nemačke najveći partner u biznisu u Srbiji, i dalje želi da prati trendove kako bi se repozicionirala još bolje na tržištu. Naredne godine, u planu im je organizacija konferencije koja će se baviti temama iz oblasti „haj-tek“ industrije, veštačke inteligencije, robotike. Interesuje ih saradnja u oblasti tehnologije na višem nivou. Kragujevac ima šta da ponudi kao prvi industrijski grad na Balkanu. Tu je naš Univerzitetski centar, Data centar, Inovacioni distrikt koji se gradi. Planiraju da ozbiljnije nastupe na našim prostorima te su nas pozvali da sarađujemo na više načina, a razgovarali smo i o intenziviranju saradnje sa italijanskim gradovima sa kojima već imamo pobratimske odnose i protokole o saradnji kao što su Ređo Emilija i Karara – kazao je Dašić.

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs