Promocija knjiga „Novinar u suknji” i „Haljina od vetra”, autorke Ivane Retas, održana je u Staroj skupštini.

I ovaj događaj je deo Kragujevačkog kulturnog leta u organizaciji „Koraka”.

„Haljina od vetra” predstavlja izdavačku 2023. godinu ove ustanove kulture.

Prozno ostvarenje „Novinar u suknji”, autorke Ivane Retas, izašlo je u vreme pandemije korona virusa 2020. godine koje je tada promovisano putem onlajn formata, a publici je dostupno od maja u knjižari Ustanove kulture „Koraci”.

Knjigu „Novinar u suknji” autorka definiše kao pečat o novinarskoj etici. U pitanju je priča o 30 godina koje je autorka provela u našoj medijskoj kući, o novinarskom putu i stasavanju.

„Haljina od vetra” je Ivanino, kako kaže, „potpuno duševno, emotivno, ljudsko i profesionalno razgolićenje pred gradom“.

Urednik knjige „Haljina od vetra”, Venko Andonovski, ovu zbirku okarakterisao je kao poezija uskrsnuća, uz napomenu da autorka vraća svežinu jezika, traga za novom percepcijom i ubrizgava smisao preko poezije.

Pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje, Ana Petrović podseća da je kragujevačkoj čitalačkoj publici dostupan bogat kulturni sadržaj, a da promocija knjiga Ivane Retas zauzima posebno mesto.

Promocija knjiga realizovana je u organizaciji Ustanove kulture „Koraci“.

Autorka Ivana Retas već ima spremljen roman „Med i meso” koji čeka da ugleda svetlost dana. U planu je i izdavanje dve stručne knjige „Rev” i „Spajalica”.

U okviru Kragujevačkog kulturnog leta, publiku toku septembra očekuju promocije izdanja iz 2023. godine.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs