U organizaciji Saveza udruženja osoba sa daunovim sindromom i Udruženja „Daun Kragujevac“ održan je defile „Svi smo mi heroji“ u kome su učestvovale osobe sa daunovim sindromom pristigle iz svih krajeva Srbije.

Pored šetnje centralnim gradskim ulicama, učesnici su, u Pešačkoj zoni prikazali deo svog maštovitog stvaralaštva. Ovaj projekat podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja.

Osam od deset udruženja pod okriljem republičkog Saveza udruženja osoba sa daunovim sindromom ovog vikenda boravi u Kragujevcu.

Prvi dan proveli su u druženju i manifestaciji koja ih je obradovala – defileu. Smešteni su kod ovdašnjih porodica članova udruženja.

Za drugi dan vikenda u Kragujevcu planirane su aktivnosti odnosno radionice koje će biti održane u „Iskri“.

Cilj ovakvih projekata je unapređenje inkluzije u Srbiji. Osobama sa daunovim sindromom neophodno je razumevanje, ljubav, podrška lokalne sredine.

Za ovu priliku pridružila su se deca opšte populacije koja su za mališane sa daunovim sindromom pripremala lutke, kostime, dok su članovi udruženja sa daunovim sindromom na defileu ponosno istakli svoje obeležje- suncokrete.

Učesnici defilea „Svi smo mi heroji“ kretali su se od Skupštine grada do Krsta. Uz muziku su se družili, ali i pokazali svoje crteže i fotografije domaćinima i građanima Kragujevca čiji su gosti ovog vikenda.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs