Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić obišla je danas Opštu bolnicu u Leskovcu, u kojoj je počeo sa radom najsavremeniji, digitalni mamograf. 

– Karcinom dojke je bolest od koje oboleva najveći broj žena, ali najveći broj i umire. Godišnje se u Srbiji razboli 4.500 žena, a umre 1.700. Na ovaj način ćemo omogućiti da se bolest otkrije u najranijoj fazi kada je moguće izlečenje. A to je ono što je najvažnije – izlečenje svake majke, sestre, ćerke ili supruge. Zato ne treba govoriti o procentima, one su 100 procenata svake porodice – izjavila je Radojević Škodrić.

Ona je podsetila da je ovaj savremeni aparat, leskovačoj bolnici uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 24. oktobra, u sklopu paketa najveće nabavke dijagnostičke opreme ikada do sada. 

– Prvih šest pacijentkinja je već pregledano, mamograf će ubuduće raditi u dve smene. Pre podne će se obavljati dijagnostički pregledi, a u popodnevnim časovima će se obavljati skrining – pojasnila je ona. 

Osvrnuvši se na pisanja pojedinih medija o tome kako pomenuti aparat „nije u funkciji i ko zna kada će biti“, direktorka RFZO-a je istakla da su ona neistinita, da stvaraju strah i konfuziju među pacijentima, a pokazuju i koliko oni misle o zdravlju građana Srbije. 

– Kao što možete da vidite, to nije tačno. Kao svaka ozbiljna i odgovorna vlast, mi smo uradili sve po proceduri – kada u zdravstvenu ustanovu unosite bilo koji medicinski aparat, on mora da se instalira i da prođe određene procedure pre nego što se pusti u rad, zbog bezbednosti pacijenata i zdravstvenih radnika. Za razliku od njegovih prethodnika iz bivše vlasti, predsednik Aleksandar Vučić je, kao i uvek, ispunio svoja obećanja. Prisetimo se da je u njihovo vreme pacijent morao sam da obezbedi sve od najosnovnijih stvari poput konca i gaze, a pogledajmo gde smo sada i gde ćemo tek da budemo, jer sa ovakvim ulaganjima u zdravstvo ne sme da se stane. I kao što je predsednik Vučić i najavio, opšta bolnica u Leskovcu će do kraja ove godine dobiti magnetnu rezonancu, a sledeće i angio salu. Meni kao nekom iz zdravstvene vlasti, predsednik je dostupan 24 sata, zna ime i prezime svakog deteta obolelog od retke ili teške bolesti, i o njihovom stanju se raspituje čak i kad im zdravlje nije više ugroženo – izjavila je Radojević Škodrić i dodala da su edukaciju kadra u Leskovcu, sproveli najveći eksperti iz KC Vojvodine, gde ovaj aparat postoji već duže vreme. 

Takođe, u planu je da ovakve mamografe dobiju Vračar, Kragujevac, Niš, Vladičin Han, Babušnica, Kuršumlija, Negotin, ali i druga mesta sa ciljem da svaka žena u Srbiji dobije priliku da pravovremeno uradi pregled koji može da spasi život, a što će drastično doprineti očuvanju i unapređenju zdravlja naših građanki. 

– I zato, zbog svih žena, prestanite da izmišljate ovakve stvari – zaključila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Zahvalnost predsedniku Vučiću

Leskovčanke koje su se danas prve pregledale na novom mamografu u Opštoj bolnici Leskovac zahvalile su se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Građanke Leskovca su se zahvalile predsedniku Srbije koji je omogućio da bolnica dobije mamograf u ovom gradu i apelovale su na prevenciju. Istakle su da je vrlo važno što je Leskovac dobio ovakav aparat zahvaljujući kom žene neće morati da idu u druge gradove da se pregledaju.

– Danas nisam radila, danas prvi put pozvana sam iz preventivnog centra i odradila. Hvala rukovodstvu bolnice i predsedniku Aleksandru Vučiću što je omogućio da i naša leskovačka bolnica ima mamograf. Apelujem na sve žene da se jave, da urade mamografiju zbog ranog otkrivanja karcinoma dojke. Meni je nalaz dobar – rekla je Leskovčanka.

Njena sugrađanka kaže da je danas prvi put imala priliku da uradi mamografiju.

– Преко превентивног центра сам позвана и Лесковац који је данас први пут добио најновији апарт мамограф омогућио је да се од данас све жене прегледају на мамоградфији. То је јако битан преглед, најважнији за рану дијагностику карцинома дојке и уједно апелујем на све жене да одраде тај преглед. захваљујем се руководству болнице и председнику који је омогућио да и лесковац буде град који има такву једну дијагностичку методу – рекла је она.

 

Izvor: Politika