Miroljub Kokić iz Bogatića i pred ovu zimu pomaže najsiromašnijim sugrađanima

Bogatić – Treću godinu zaredom invalidi u Bogatiću mogu da se pouzdaju u pomoć svog zemljaka Miroljuba Kokića (58) i pozovu ga da im iscepa drva. Poznat po nadimku Car, što on u neku ruku i jeste – tu titulu je poneo na romskom balu u Mačvi – Miroljub od proleća do jeseni prodaje igračke na vašarima, a pred zimu seče ogrev. Najsiromašnijima je ova njegova usluga – besplatna.

Miroljub Kokić poseduje dve hidraulične mašine, jednu za sečenje, drugu za cepanje, a jadan dan u sedmici odvojio je za pomoć nepokretnim sugrađanima, kojima besplatno cepa po pet metara drva. Ne naplaćuje im ni gorivo koje mora da potroši da bi stigao do njihovih kuća.

Prethodnih godina izlazio je u susret i ostalim socijalnim kategorijama, ali kada je shvatio da su pojedini imućniji od njega, odlučio se da pomaže samo invalidima.

„Nažalost, i takvih je u našem narodu”, glasi kratak, ali jezgrovit komentar Cara.

Na romski presto, Miroljub Kokić se popeo još pre tri decenije. U Bogatiću su u to vreme, priseća se, imali fudbalski klub po imenu Roma, poput onog iz večnog grada, a kao njegov veliki sportski fan Miroljub je bio u upravi.

„Klubove je, kao i sada, uglavnom mučila besparica, pa smo mi smislili da jednom godišnje organizujemo romski bal na kojem ćemo birati cara. Naravno, car će biti onaj koji donira najviše novca klubu. Ja sam prve godine izvadio 200 tadašnjih maraka, a moja ponuda bila je najbolja i sledeća dva puta”, pojašnjava Kokić kako je došao do prestižne titule, ali i ostao s njom pošto se manifestacija ugasila.

Iako pri kraju šeste decenije Miroljub Kokić Car i dalje se ne libi bilo kakvog posla. Pred Novu godinu i Božić građani u Bogatiću ga mogu videti da prodaje ukrase i čestitke, a uoči Osmog marta cveće, koje delom i sam uzgaja i čiji je, takođe, veliki zaljubljenik.

Izvor: Politika