9. jun 2024.

Kampanju „Dečiji svet je veći od ekrana“ pokrenula je kompanija „Telekom Srbija“ čiji je cilj da se čuje mišljenje stručnjaka o posledicama prerane i prekomerne upotrebe ekrana kod dece u ranim godinama njihovog razvoja. U okviru kampanje, održavaju se tribine za roditelje, vapitače i sve zainteresovane građane, u više gradova Srbije, a jedna od tribina održana je i u Kragujevcu u Pozorištu za decu i mlade.

Dr Ranko Rajović, šef Katedre za neuronauke, vaspitanje i obrazovanje na Pedagoškom fakultetu u Kopru je istakao značaj kretanja i fizičke aktivnosti kod dece, čega ima sve manje zbog vremena koje se provodi u korišćenju telefona. Posledica toga je doživotno smanjenje kognitivne sposobnosti.

Dete nam je zarobljeno u virtualnom svetu, gde se sve brzo dešava, stalno stižu nove informacije, i kada izađe u realni svet – njemu je sve usporeno i dosadno, i zato se opet vraća u taj lažni svet, obasnio je Rajović. Umesto da se igra, trči i skače, dete gleda u telefon i to dovodi do kašnjenja u govoru i kašnjenja u fizičkom razvoju, upozorava ovaj stručnjak.

Marijana Mirković, master logoped iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu  patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“ iz Beograda, ukazuje da je dečiji razvoj najintenzivniji u prvih pet godina i zato roditelji kao najvažniji prvi učitelj svoje dece, treba to da imaju u vidu i da ga adekvatno stimulišu.

Poslednjih godina se dešava da deca vrlo rano dolaze u dodir sa mobilnim telefonima, malo vremena provode u igri, ne razvijaju finu motoriku i to za posledicu ima ozbiljne poremećaje, istakla je Mirković i apelovala na roditelje da shvate značaj ovog problema i primene savete kako bi decu postakli na optimalan razvoj.

Tribini je, prisustvovala i Danka Andonovski, šefica Kabineta gradonačelnika Grada Kragujevca, tom prilikom naglasivši važnost ovog skupa jer su Kragujevčani u mogućnosti da od vrhunskih stručnjaka čuju činjenice o štetnosti upotrebe telefona i sličnih uređaja u ranom razvoju dece.

Veoma dobro znam koliko je teško roditeljima da u ovom svetu tehnologije, nađemo balans i prostor za igru, knjige, sport i zdravi razvoj naše dece, istakla je Andonovski. Ovakvi događaji imaju posebnu „težinu“, dodaje Andonovski, jer ih organizuje „Telekom Srbija“, kompanija čija delatnost jeste u oblasti mobilne telefonije, ali koja na ovaj način pokazuje društveno odgovorno poslovanje i odgovorno korišćenje digitalnih servisa.

Svojim naučnim i praktičnim iskustvom, na posledice ranog izlaganja dece ekranima, ukazala je i doc. dr Bojan Drljan i poseban akcenat stavila na savete roditeljima da, najpre budu primer svoj deci i da u slučajevima uočavanja prvih simptoma poremećaja razvoja, blagovremeno reaguju i jave se stručnjacima.

izvor: www.gradkragujevac