Toma

Sećanje na žrtve kragujevačkog oktobra 1941. godine još jednom je oživelo na Velikom školskom času u Šumaricama. Program koji je izveden kod Spomenika streljanim đacima, za tekstualnu potku je imao tekst Vidosava Stevanovića, a režiju je potpisao Jano Čanji.
Izvođači programa pod nazivom “Između neba i zemlje”, bili su kragujevački glumci.
Različite generacije, različita zanimanja, a sudbina ista, tragična. U jednom danu, u jednom trenu prekinuti su životi, pokopane nade.
Kolektivnu sliku stradanja i žrtve, zamenile su priče pojedinaca, kaže Jano Čanji, reditelj.
U ambijentu, koji sam po sebi nosi ograničenja kada je u pitanju scenski prikaz, reči su te od čije snage zavisi ubojitost poruka. Izuzetan tekst Vidosava Stevanovića, pratila je muzika Zorana Hristića.
Ovoj antiratnoj manifestaciji prisustvovali su: predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Veroljub Arsić potpredsednik Narodne skupštine Srbije, Bratislav Gašić, ministar odbrane, kao i državi sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Dragan Popović.
I ambasadori Kine, Nemačke, Slovačke, Francuske, Palestine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Ruske Federacije i Belorusije prisustvovali su manifestaciji.
U hramu Svetih kragujevačkih novomučenika u Šumaricama jutros je služena sveta liturgija.
Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski Jovan, pred Veliki školski čas, služio je moleban za zrtve oktobra.

Izvor: RTK