PorodiljaBezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju biće od januara 2016. godine besplatan za sve trudnice u svim porodilištima u Srbiji!

Ovo je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a odluka je usledila nakon što je u oktobru zasedala Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo koja je donela zaključak da se ukine plaćanje participacije za epiduralnu anesteziju.

– Jednoglasno smo doneli odluku da za sve trudnice epidural bude besplatan, odnosno o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ustanovili smo da je postojala velika razlika u cenama, kao i u dostupnosti ove usluge – rekao je Aleksandar Stefanović, predsednik republičke komisije i direktor GAK Višegradska.

U beogradskom KBC „Dragiša Mišović” i u Višegradskoj epidural je i sada besplatan. GAK „Narodni front” cenu je hteo da podigne sa 12.000 na 15.000 dinara, dok u Subotici bezbolan porođaj košta čak 18.000 dinara. Za Kragujevčanke ova usluga iznosi 15.000 dinara. U Novom Sadu anestezija se ne daje u redovnom postupku, već samo kada to zahtevaju medicinski razlozi. U Nišu i Leskovcu ova usluga ne postoji.

Izvor: lepotaizdravlje.rs