P: Poštovani, moj sin je nedavno počeo da nosi naočare, dioptrija -1.00 na oba oka. On u decembru puni šest godina. Da li je moguće da se kod njega vid popravi vremenom? Hvala unapred.
O: Poštovana, s obzirom na to da vaš sin ima minus korekciju, manja je verovatnoća da će vremenom prestati da nosi naočare. Uglavnom se u tom uzrastu radi o takozvanoj školskoj miopiji koja može da se menja, naročito u pubertetu, češće ima tendenciju rasta. Važno je da redovno odlazi na oftalmološke kontrole i nosi propisanu korekciju.
S poštovanjem, Dr Vukosava Kovačević, oftalmolog, DZ Bulevar – članica MediGroup.

P: Poštovani, imam 35 godina, zbog povišenog krvnog pritiska (koji se pojavio pre oko dva meseca) doktor opšte prakse me je, između ostalog, poslao na pregled kod oftamologa. Izvršen je pregled očnog dna, uz komentar da je sve napisano, i da on nema obavezu meni ništa da objašnjava. Otišla sam kod svog lekara koji je samo pogledao i nije ništa prokomentarisao, i mene opet ostavio bez ikakvog objašnjenja. Možete li mi vi dati objašnjenje za sledeći nalaz očnog dna: “Papile kružne, jasno ograničene, u ravni retane, rumene. Ostali nalaz odgovara Fundus hypertonicus gr II”. Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru.
O: Poštovana, standardni protokol kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom je pregled i oftalmologa. Promene na krvnim sudovima očnog dna ukazuju na dužinu trajanja hipertenzijei vrednosti krvnog pritiska. U vašem izveštaju je opisano da je nalaz na očnom živcu uredan, a na krvnim sudovima promene su 2. stepena koje se javljaju kod pacijenata s hipertenzijom što je znak da imate problem mnogo duže od dva meseca. Neophodno je da se odredi odgovarajuća kardiološka terapija sa kojom ćete regulisati vrednosti krvnog pritiska.
S poštovanjem, Dr Vukosava Kovačević, oftalmolog, DZ Bulevar – članica MediGroup.

Izvor: lepotaizdravlje.rs