PARIZ – Klimatske promene će značajno uticati na životinje i njihov život, a značajne posledice će uticati i na ljudsko zdravlje, kao i bezbednost hrane, saopštila je Svetska organizacija za zdravlje životinja.

Klimatske promene, povezane sa globalizacijom, dovode do porasta bolesti i prostiranja patogena, što će ugroziti proizvodnju stoke, a samim tim i prihode ruralnog stanovništva.

S obzirom na sve rastuću potražnju za životinjskim proteinima, ovi faktori će uticati, i već, kako naglašava ta organizacija, prete ljudskom zdravlju.

Kako se navodi u saopštenju organizacije, upravo zbog toga je ključno da se očuva zdravlje planete i bezbednost hrane, pojačavanjem zdravlja životinja, pravovremenim otkrivanjem bolesti, izveštavanjem i kontrolisanjem stočarske proizvodnje.

Direktor Svetske organizacije za zdravlje životinja doktor Bernar Vale, saopštio je da je neophodno ukazati na dva rizika današnjice.

”Prvi rizik je uticaj stoke na efekat staklene bašte, a drugi je izveštaj o tome da je crveno meso kancerogeno”, izjavio je Vale.

On je dodao da se često ukazuje da stoka pojačava efekat staklene bašte, ali je naglasio da to često ne mora biti slučaj, te da upravo stoka ima značajan pozitivan uticaj na okolinu i održivost samog ekosistema.

Sa druge strane, kako dodaje Vale, tvrdnja da crveno meso izaziva različite oblike karcinoma nije u potpunosti ispravna, naime, zbog toga što je neophodno sagledati širu sliku, pogledati više izveštaja, i na kraju, utvrditi koje metode uzgoja stoke i prerade njenog mesa pojačavaju rizik od pojave bolesti.

Vale je na kraju zaključio da je, pre svega neophodno utvrditi koje efekte klimatske promene imaju na zdravlje životinja, i konsekventno na zdravlje ljudi, te naglasio da je za takav razvoj događaja ključna saradnja između Svetske organizacije za zdravlje životinja i Svetske organizacije farmera.

Izvor: RTS