Širom sveta obeležava se Međunarodni dan porodice, 15. maj. Raste broj porodica u Srbiji koja koristi socijalnu pomoć, saopštio Republički zavod za socijalnu zaštitu.

Porodica

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1993. godine 15. maj Svetskim danom porodice kako bi ohrabrila zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije, prenosi Beta.

Tema ovogodišnjeg Dana je “Snažnija porodica, snažnija zajednica”.

Povodom Međunarodnog dana porodice, Republički zavod za socijalnu zaštitu saopštio je da je novčanu socijalnu pomoć u prošloj godini koristila 103.521 porodica, što je 4,9 odsto ukupnog broja porodica u Srbiji, u kojima živi 262.000, odnosno 3,7 odsto građana.


Vulin čestitao Svetski dan porodice

Ministar rada, zapošljavanja, boraca i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je građanima Svetski dan porodice, kojima je poručio da će država učiniti sve da orodica ponovo bude temelj društva.

“U vremenima siromaštva i nesigurnosti shvatimo da je porodica poslednja brana promenjenim vrednostima u svetu u kome socijalne razlike i nepravda sve više postaju pravilo, a sve manje izuzetak. Upravo zato država mora da učini sve kako bi se i u idejama i u svakodnevnom životu vratila porodici kao osnovnoj vrednosti i temelju društva koji će nas očuvati u teškim i nesigurnim vremenima,” naveo je Vulin u čestitki.

Dodao je da je Svetski dan porodice prilika da svima onima do kojih nam je stalo kažemo koliko su nam voljeni i važni.


 

U saopšenju se navodi da se beleži višegodišnji rast broja korisnika novčane socijalne pomoći, usled zakona iz 2011. godine koji omogućava da veći broj građana koristi pravo na novčanu socijalnu pomoć, ali i smanjene privredne aktivnosti tokom proteklih godina.

Broj korisnika tog vida materijalne podrške države povećan je za 15 odsto u odnosu na 2012. godinu, a od 2009. se povećao za 56 odsto, prenosi Fonet.

Posebno zabrinjava činjenica da 130.000 radno sposobnih građana koristi novčanu socijalnu pomoć, navodi se u saopšenju, uz podatak da je lane za taj vid podrške porodicama izdvojeno 12,8 milijardi dinara.

Lane je 383.384 dece, odnosno 204.505 njihovih porodica, koristilo dečiji dodatak, za šta je izdvojeno 12,3 milijarde dinara iz budžeta Srbije.

Roditeljski dodatak, kao podršku porodicama pri rođenju deteta, koristilo je 60.600 porodica, za šta je lane izdvojeno 6,3 milijarde dinara, ali ta mera populacione politike, koja za cilj ima podsticaj rađanja, nije dala očekivane rezultate.

Od uvođenja te mere, broj novorođene dece je smanjen, a nije se povećao ni broj porodica sa dvoje i više dece, navodi se u saopšenju.

Najviše sredstava za materijalnu podršku porodici, 25,2 milijarde dinara, izdvojeno je po osnovu odsustva povodom rođenja deteta.

Kada se tom iznosu dodaju sva ostala izdvajanja za materijalnu podršku porodicama, ukupan iznos prelazi 56 milijardi dinara, odnosno 5,3 odsto budžeta.

Materijalna sredstva nisu jedini vid podrške potreban porodicama u sve složenijim društvenim okolnostima.

Savetodavno terapijske i socio-edukativne usluge predviđene Zakonom o socijalnoj zaštiti još nisu zaživele u predviđenom obliku, navodi se u saopštenju.