Istraživanje tima naučnika iz SAD sa više od 12.000 učesnika o uticaju ostavljanja cigareta na kilažu, pokazalo je da se najviše goje „teški” pušači.

Pusaci

Rezultati ranijih studija su pokazivali da mnogi pušači dobiju tek poneki kilogram više kada ostave cigarete, dok ostali dobiju i više od deset, što ne zavisi od toga koliko su bili strasni u ovoj navici. Najnovije istraživanje oborilo je ovu teoriju tvrdnjom da će se najviše ugojiti “teški” pušači.

Tim naučnika iz SAD koristio je podatke 12.204 učesnika. Broj cigareta dnevno i indeks telesne mase pre prestanka pušenja upoređivani su sa promenama u težini nepušača, onih koji i dalje puše, kao i onih koji su prestali. Svi su, videlo se, vremenom dobili na masi. Nepušači su dobili oko pola kilograma godišnje za deceniju, dok se oni koji su pušili manje od pakle dnevno nisu značajnije ugojili.

Onima koji puše više od 25 cigareta svaki dan i oni kojima je indeks telesne mase veći od 30, vaga može da pokaže znatne viškove nakon što prestanu da puše, čak više od 10 kilograma.

Izvor: Novosti.rs