Zahvalni:Milorad i ćerka Anita Stevanović
Miloradu Stevanoviću, 41-godišnjem samohranom ocu četvoro dece iz Vranja, zahvaljujući donatorima, čitaocima “Vesti”, život se izmenio iz korena. Od beznađa, bez posla, raspamećujuće brige o deci, neplaćenim računima do neopisive sreće i novog početka.
Zahvalni:Milorad i ćerka Anita Stevanović
Zahvalni:Milorad i ćerka Anita Stevanović

Sudbina ove složne porodice dotakla je mnoge, a prvi su se javili naši čitaoci, humani ljudi, koji su priskočili u pomoć. Dugovi su raščišćeni, pa sudski izvršitelji nemaju više razloga da kucaju na njihova vrata, Milorad je dobio posao na određeno vreme u fabrici obuće Geoks u Vranju. Kupljen im je zamrzivač, nabavljena hrana za zimu.

Ispunjene sve želje
Stevanovići su zahvaljujući ovoj donaciji iz Sidneja obezbedili sebi hranu za nastupajući zimski period. Kupovali su po želji, ono što najviše vole da jedu, a nisu uvek u prilici. Tako su se napunila kolica mesom, ribom, kobasicama, šunkaricom, viršlama, kačkavaljem, maslinama, čvarcima. Za najmlađeg Mihajla, ali i za sve, kupljena je po kofica eurokrema, čokolade, keks, posni kolači. Anita je kupila sve što je potrebno za rusku salatu, potom raznog voća. “Jedva čekam da gotovim razna jela. Sve sam naučila, prvo će biti pite, kupusare i sirenjare, pasulja prebranca, a potom i pečenja da zasladimo praznike”, kaže radosno Anita.

Svečarske dane Stevanovići su dočekali u zdravlju, sreći i veselju, uz bogatu trpezu, a da tako bude potrudila se grupa anonimnih dobrotvora iz Sidneja koji su za praznike poslali ovoj složnoj porodici 400 australijskih dolara, a Humanitarnom mostu ostavila na raspolaganje 300 dolara, za pomoć u narednim akcijama. Milorad je odlučio da oko 160 dolara potroši na hranu i kućne potrepštine, da napuni zamrzivač do vrha i da budu spokojni u već pristiglim hladnim zimskim danima. Deci je dao oko 60 dolara, da podele na ravne časti i kupe sebi što požele za Božić i srpsku Novu godinu. Ostatak novca biće na sigurnom, kad zatreba da se troši s merom, kaže domaćin koji još ne može da veruje da su sa samog dna isplivali na površinu.

– Ne može se opisati rečima koliku je radost novčani poklon iz dalekog Sidneja izazvao kod dece, najmlađeg desetogodišnjeg Mihajla, 12-godišnje Anđele, 15-godišnje Aleksandre i najstarije 18-godišnje Anite. Njihova radost nanela mi je suze radosnice. Srećni smo, presrećni; mojoj deci je stigao i Deda Mraz i Božić Bata, a to su dragi dobrotvori iz Sidneja – sa ushićenjem govori Milorad, koji ni posle svega što im se izdešavalo za nepuna dva meseca teško prima činjenicu da bilo gde danas postoje ovako humani ljudi.

U najbližoj okolini ih je našao tek nakon obelodanjivanja njegove sudbine, a zahvaljujući toj činjenici dobio i posao. U znak zahvalnosti, domaćin Milorad Stevanović je, za zdravlje svih dosadašnjih dobrotvora, kao i zdravlje svoje porodice, upalio voštane lojanice u crkvi Svete Trojice u Vranju. “Hvala plemenitim ljudima, Bogomladenac im sreću dao, sve što požele da im se ostvari”, ističe Milorad u svoje i ime svoje dece.

Svaki osmeh na licu njegove dece greje njegovo srce, donosi mu mir i razboritost, tera na promišljanje i planiranje budućnosti. Da deca budu dobri učenici, kao do sada, da najstarija Anita ove godine proslavi veliku maturu, a potom upiše željeni fakultet.” Deca su mi sve i moj život biće prvo podređen njima, a potom, ako Bog da, naći ću malo vremena i za brigu o sebi”, obećava Milorad, uz molbu da se naredne donacije daju ljudima koji su u velikoj nevolji. Baš kao što je i on nekada bio…


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

Izvor: VESTI online