Zimsko jutro pritiska skromni dom samohrane majke Mirjane Stamenković iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, 27-godišnje mlade udovice, hroničnog dijabetičara, koja nakon iznenadne smrti supruga Slađana s velikom brigom bdi nad 15-mesečnom bebom Dunjom i 11-godišnjim sinom Nikolom.
Jedan lep dan: Mirjana Stamenković sa decom
Jedan lep dan: Mirjana Stamenković sa decom

Nakon njenog nedavnog lečenja na Prijemno-trijažnom odeljenju vranjske bolnice od visokog krvnog pritiska zadesila ju je još jedna u nizu, nova nevolja. Razboleo joj se otac koji kao socijalni slučaj živi u Vranju. U teškom je stanju, galopirajući karcinom čini svoje.

– Težak život presudio je mom ocu, izmučenom čoveku. Odlazim, kad mogu, da ga posetim u bolnicu, ali stanje je sve lošije. Teško mi je, ali zbog dece moram da izdržim, da idem dalje hrabro kroz život. Teškoće nisu male, ali su znatno ublažene zahvaljujući konstantnoj pomoći plemenite porodice Stepanović iz Zemuna i drugih dragih dobrotvora koji nas se sete. Ne znam te nepoznate i divne ljude i stalno se pitam zašto su odabrali baš mene i moju decu da nam pomažu. Ako, valjda će doći vreme i da se jednom vidimo, stisnemo ruke i kažemo im hvala iz srca – poručuje Mirjana, koja će dar iz Zemuna iskoristiti da poseti oca u bolnici i da ga obraduje poklonima.

Novogodišnje iznenađenje
– Ispunila sam svoju, a i želju dobrotvora i kupila deci novogodišnje pakete sa slatkišima. Kako su se silno obradovala! Nikola je skakao od radosti, a mala Dunja veselo pružala ručice. Hvala dobrotvorima! Mir Božji! Hristos se rodi! Da im svima donese blagostanja i zdravlja u njihovim domovima – kroz suze govori Mirjana.

Mirjana je hrabra, skromna majka, brine o deci i samo misli da nisu gladna, da nisu bosa, posebno mala Dunja, za koju su troškovi najveći. Povod da obiđemo ovu napaćenu porodicu bila je i nova donacija porodice Stepanović, mladog beogradskog bračnog para sa dvoje male dece, koja je izdvojila 10.000 dinara kako bi njihovi štićenici s radošću i olakšanjem proslavili praznike. Takođe, stigla je i donacija od 50 evra od stalne donatorke i čitateljke Jovanke Ristić iz Filingena u Nemačkoj, koja je uz dar uputila i malu torbu s poklonima, garderobom, igračkama, kafom…

Opraštamo se od porodice Stamenković sa zebnjom u srcu, moleći se za zdravlje i napredak ove napaćene porodice za koju pomoć naših dobrotvora znači kao treperava svetlost “zvezde sa istoka”, a to je put i nada za novi početak, vera da je Bog uz dobre ljude.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

Izvor: VESTI online