Ukoliko noću sapavate manje od sedam sati veća je verovatno da ćete oboleti od sledećih bolesti: gojaznost, visok krvi pritisak, dijabetes, moždani udar, bolesti srca, kao i mentalna oboljenja, pa u nekim slučajevima dolazi i do smrtnog ishoda.

San

U novom izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je procenjeno da više od trećine odrastlih Amerikanaca spava manje od sedam sati dnevno.

Prvi put je napravljena studija takve vrste, istraživanja su urađena na osnovu nivoa gojaznosti i drugih hroničnih bolesti obolelih ljudi u različitim regionima.

Naime, 65.2 odsto ispitanika je objavilo da spava sedam sati, tj. da ispunajvaju satnicu koja je potrebna za dobro zdravlje.

Takođe, ispitivanja su utvrdila da osobe koje imaju burne veze spavanju manji broj sati od onih koji su u stabilnim vezama ili onih koji nikada nisu bili u braku.

I broj godina jedne osobe utiče na zdrav san, mlađe osobe (18-24) će spavati duže nego oni u srednjim godinama (35-44), dok će nešto stariji najviše pažnje posvetiti upravo spavanju (65 i više)

Što se tiče saveta za prevenciju “zdravog sna” u izveštaju se navodi:
“Obezbedite da vam u spavaćoj sobi bude mrak, relaksirajuća atmosfera i da temperatura bude odgovarajuća (ni previše toplo, ni previše hladno)”

“Ugasite sve uređaje koji mogu da ometaju san (mobilni telefon, računar, laptop…)”

“Izbegavajte obilne obroke, nikotin, alkohol i kafu pre odlaska na spavanje”, piše Independent.

Izvor: N1 info
Foto: Wikimedia