Gradski paralment usvojio je Odluku o osnivanju Privrednog društva Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, koji će, kako je najavljeno, biti podrška investiciji kompanije CMEK iz Kine.

Prema rečima Radomira Nikolića, gradonačelnika Kragujevca, kineska kompanija planira da otkupi 100 hiljada tona ovaca i goveda, preradi i izveze oko 50 hiljada tona mesa.

Sporazum će biti potpisan u martu, dok se u aprilu očekuje prvi otkup. Procenjena vrednost investicije je 50 miliona evra.

Prema najavama, kineski investitor otkupiće kompletnu proizvodnju ovaca i goveda poljoprivrednika iz Šumadije, a meso će biti izvezeno na tržište Kine.

Kineski partner je tokom četiri meseca posetio oko 300 poljoprivrednih gazdinstava u Šumadiji, nakon čega je konstatovano da su infrastrukturni kapaciteti za smeštaj stoke dovoljni, ali da nije dovoljno razvojen stočni fond.

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj sa sedištem u Cerovcu biće, kako je rečeno, pravno lice koje će u ime grada da ugovara poslove.

Novo privredno društvo baviće se, između ostalog, razvojem poljoprivrede, racionalnim korišćenjem poljoprivrednih i zaštitom prirodnih resursa, podsticajem udruživanja poljoprivrednika i njihovom edukacijom.

Centar će se, kroz ugovore o poslovnoj saradnji, povezati sa Univerzitetom, fakultetima i Nacionalnom referentnom laboratorijom.

Zajednički rad planiran je na očuvanju izvornih šumadijskih sorti, ispitivanju kvaliteta semena, hrane i biljaka, ali i kao podrška istraživačkim poduhvatima u oblasti poljoprivrede.

Centar će savetodavno učestvovati i u izradi Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Kragujevca.

Izvor: RTK