Prema nezvaničnim statističkim podacima u Srbiji se godišnje obavi čak od 150 000 do 200 000 abortusa, dok zvanični podatak kaže broj od 60 000.

Kontracepcija

Ono što najviše zabrinjava su adolescentske trudnoće koji se registruje 16 000 svake godine, a 90 odsto njih je neplanirano i završe abortusom.

Ovi strašni podaci pokazuju da mladi u Srbiji nisu dovoljno upoznati sa posledicama po zdravlje i komplikacijama koje neželjena trudnoća i abortus mogu da izazovu.

Kao vid kontracepcije za “prekinuti snošaj” odlučuje se 35 odsto žena, dok je drugi po popularnosti muški kondom, koji kao metod zaštite koristi 12 odsto. Savremene metode kontracepcije u Srbiji koristi svega 18 odsto žena.

Korišćenje redovne kontracepcije je na najnižem nivou, što za posledicu ima visok broj neplaniranih trudnoća i abortusa, iako postoje dostupne savremene kontraceptivne metode. Edukacija mladih je ključna, a potrebno je i ukloniti predrasude kada su u pitanju kontraceptivne metode.

Naučnici su 80-ih godina izumeli pilulu za “hitnu postkoitalnu kontracepciju”, koja se uzima u slučaju nezaštićenog seksualnog odnosa a takođe je poznata i kao “pilula za jutro posle”.

Metod hitne kontracepcije podrazumeva pilulu koja sadrži levonorgestrel koja je efikasna u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće ukoliko se primeni u roku od 72 sata (3 dana) od nezaštićenog polnog odnosa, s tim što joj efikasnost sa vremenom opada pa ju je bolje uzeti što je ranije moguće.

Postoji dilema da je često korišćenje pilule za hitnu kontracepciju štetno, ali ginekolozi ističu da je hitna kontracepcija visoko efikasna i bezbedna i da kao takva ne uzrokuje zdravstvene komplikacije.

Postoje razne dileme i “urbani mitovi” kod korisnica u vezi sa upotrebom ovih pilula za koje je zaslužno netačno informisanje. Neki uključuju verovanje da ako dođe do krvarenja do 5 dana nakon uzimanja pilule to znači da je ona delovala, a ako ne dođe – da nije delovala. Takođe, izjave poput onih da se radi o “hormonskoj bombi” značajno u negativnom smislu doprinose širenju zabluda jer pilula za hitnu kontracepciju sadrži samo levonorgestrel koji predstavlja standard za bezbednost u oblasti kontracepcije.

Izvor: ikragujevac.com