Udruženje pacijenata obolelih od karcinoma debelog creva i jetre danas je upozorilo da u Srbiji godišnje više od 4.500 ljudi oboli od karcionoma debelog creva, a oko 2.500 umre od te bolesti.

Karcinom

To udruženje je u Beogradu obeležilo Mesec borbe protiv raka debelog creva i akcijom “Napravite korak” ukazalo na značaj informisanja i edukacije o ranom otkrivanju te vrste karcinoma, kao i o skriningu, prevenciji i njenom lečenju.

Akcija će se svake subote u ovom mesecu sprovoditi u Nišu, Novom Sadu, Kikindi, Subotici i Somboru. ;

U svetu svake godine od karcinoma debelog creva oboli preko milion ljudi, a oko pola miliona umre od te teške bolesti. “Blagovremeno putem testa ili na drugi način otkrivena ova bolest, izlečiva je u više od 90 odsto slučajeva.

Poslednjih godina napravljen je vidan napredak u skriningu, ali kampanjski pristup nije dovoljan, najvažnije je da se uključe i državne institucije”, rekao je predsednik Udruženje pacijenata obolelih od karcinoma debelog creva Milenko Mitrović.

On smatra da mora da se uvede zakonska obaveza redovnog skrininga, sa planskim testiranjem i kontrolama, a posebno za osobe starije od 50 godina.

Izvor: B92