Uključi se i doprinesi rešavanju izazova mobilnosti sa kojima se suočavaju osobe sa fizičkim invaliditetom grada Kragujevca, primenom Internet-of-Things rešenja, poziv je Hakatona koji se u organizaciji Biznis inovacionog centra Kragujevac, IKT klastera Centralne Srbije i Foruma mladih sa invaliditetom Kragujevac uz podršku Grada Kragujevca, ove godine održava od 30. novembra do 3. decembra. Hakaton je deo projekta “City Experiment“ koji partnerski realizuju Grad Kragujevac i Grad Niš a finansira se sredstvima UNDP-ja.

U okviru projekta urađeno je istraživanje potreba osoba sa invaliditetom i identifikacija ključnih problema i izazova sa kojima se susreću u svakodnevnom životu, a privodi se kraju i izrada razvoja internet platforme za građansku participaciju.

Osnovni ciljevi projekta su participativno uključivanje osoba sa invaliditetom i starijih lica u procese planiranja i donošenja odluka ali i održiva integracija IoT tehnologija za unapređenje pristupa gradskim servisima i upravi osobama sa invaliditetom i starijim licima.

Program je namenjen timovima koji broje 3 do 5 članova a čine ih studenti Univerziteta u Kragujevcu, srednjoškolci, univerzitetske tehnološke laboratorije, poslovni hubovi i novoosnovana preduzeća zainteresovana za aplikacije, digital, IT, imaju iskustva u finansijama, biznisu, marketingu i projekt menadžmentu ili žele da promovišu svoje IT inovacije i tehnološka rešenja za lakši urbani pristup za osobe sa invaliditetom.

Takođe, za Hakaton se mogu prijaviti i pojedinci ukoliko imaju ideju sa kojom bi učestvovali, ali i ako nemaju ideju a žele da se uključe u rad nekog od timova i da mu daju podršku svojom ekspertizom. Oni mogu da se upoznaju sa idejama i uključe u rad nekog od prijavljenih timova putem Facebook grupe „IoT Hakaton Kragujevac– Matching platforma“. Prijava za ovu grupu može se obaviti slanjem linka svog Facebook profila u polju određenom za ovu svrhu u okviru prijavnog formulara.

Tri tima sa najboljim rešenjima očekuju vredne novčane nagrade.

Rok za prijavu je 29.11.2020. u 15 sati kada će se svi prijavljeni timovi biti obavešteni da im je prijava prihvaćena i dobiće materijale neophodne za početak rada.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/