Izložba umetničkih fotografija „Italija kakvu još niste upoznali”, autora Nemanje Bogdanovića priređena je u Galeriji Đure Jakšića.

Posthumna postavka organizovana je u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i deo je Kragujevačkog kulturnog leta.

Izložbu je postavila Snežana Bogdanović, majka preminulog autora, a čine je fotografije nastale tokom putovanja mladog arhitekte Italijom, koji je tokom deset godina putovanja kroz Italiju posetio 18 njenih regija, obišao više stotina mesta i prešao put od preko 30 hiljada kilometara.

Autor postavke „Italija kakvu još niste upoznali”, Nemanja Bogdanović, rođen je 1987. godine u Aranđelovcu, gde je odrastao i završio osnovnu i srednju školu, a potom i Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Nemanja je iznenada preminuo 31. maja 2021. u 34. godini života.

Zanimao se i za umetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi na prvoj godini studija, od kada je nastalo na desetine hiljada putopisnih fotografija sa putovanja širom Evrope.

Odabir fotografija prikazuje Italiju, od Venecije, Verone, jezera Garda i Komo, Milana, Pijemonta, Đenove, preko Bolonje, Firence, čarobne Toskane, zelenog srca Italije – Umbrije, zatim Bečnog grada i regije Lacio, do nekadašnje evropske prestonice kulture Matere, bajkovitog Alberobela i Sicilije.

Postavku „Italija kakvu još niste upoznali” Kragujevčani mogu videti do kraja avgusta, u galerijskom prostoru u kući Đure Jakšića.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs