Više od 20 profesionalnih upravnika prisustvovalo je prvoj od dve obuke za upravnike „Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada“ koju u saradnji sa USAID-om organizuje Privredna komora Srbije, kroz projekat „Bolja energija“.

Cilj ovih obuka je pronalaženje najboljih rešenja za očuvanje energetske efikasnosti u stambenim zgradama, kroz zamenu stolarije, obnovu fasada i unapređenje sistema grejanja uz pomoć države.

Profesionalni upravnik Dragan Radović vodi računa o 39 stambenih zgrada na teritoriji Kragujevca.

Kako kaže, u oko 30 zgrada postoji problem energetske efikasnosti, a stanari u saradnji sa upravnikom zgrade ne mogu sami da reše probleme.

Za sve radove neophodna je pomoć države i lokalne samouprave, kako u finansijskom, tako i u logističkom smislu.

Očekivanje da se problemi mogu rešiti po prioritetima postoji, ali kako tvrdi, uloga upravnika u energetskoj sanaciji stambenih zgrada mala je bez međusobne saradnje.

Obuka „Uloga upravnika i lokalne zajednice programu energetske sanacije stambenih zgrada“ nudi tehničko-ekonomska rešenja za primenu energetske sanacije stambenih zrada, kroz zamenu stolarije, toplotnu izolaciju, unapređenje sistema grejanja, kao i krovne solarne instalacije, uz pomoć lokalne samoprave i države.

Pored upravnika, značajnu ulogu u ovom procesu imaju i energetski menadžeri pri jedinicama lokalne samouprave.

Prvi ciklus predavanja završen je u Beogradu, Somboru Zaječaru, Novom Sadu, Užicu i Kragujevcu, dok je nastavak edukacije planiran tokom jeseni, kada će biti izneta i konkretna rešenja za energetsku sanaciju stambenih zgrada u čitavoj Srbiji.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs