Poznati humanista dao je vrednu donaciju za izgradnju medicinskog centra u gradu pokraj Nijagarinih vodopada

Kraljevo – Milomir Glavčić, uprkos tome što je u 99. godini života, ne odustaje od brige za druge ljude, što ga je krasilo takoreći od dečačkih dana. Kao još jedna potvrda njegove humanosti i dobrote je i vest u poruci koju smo nedavno dobili od Denis Mateuk, predsednice Crkvenog odbora pri hramu Svetog Đorđa u Nijagari Fols. U toj poruci se kaže da su Milomir i njegova supruga Armelina poklonili milion kanadskih dolara za gradnju regionalne bolnice u Nijagari Folsu. Ček na kome je ispisana pomenuta suma odboru za gradnju bolnice predala je njihova kćerka Džoj, a prigodnoj svečanosti, na srpskom imanju u krugu pomenute crkve, prisustvovao je i Džim Diodati, gradonačelnik Nijagare Folsa koji se u ime grada donatorima najsrdačnije zahvalio i istakao da ova porodica  u Kanadi ne pomaže samo srpsku zajednicu već sve ljude bez obzira na nacionalnu pripadnost. Uz to je dodao da će zdanje buduće regionalne bolnice imati 12 spratova, 469 bolničkih soba, osam operativnih sala,  42 stanice za hemodijalizu, dve magnetne rezonance… pa će nuditi hitne, dijagnostičke, terapeutske i hirurške usluge.

– Poklonio sam ovaj novac i srećan sam što ću bar malo pomoći ljudima u nevolji, bez obzira na to da li su Srbi ili druge nacije. Naravno, najviše pomažem ovde i ljude u Srbiji, jer Srbija je moja otadžbina a Kanada voljena zemlja u kojoj sam od siromaha postao bogat i ostvario svoj životni cilj. A to je da imam za sebe, za svoju porodicu ali i da druge pomognem. Ta pomoć drugima je hrana za moju dušu i uvek sam srećan pri pomisli da se obradovao onaj kojem sam pomogao.– rekao nam je, u kraćem telefonskom razgovoru Milomir Glavčić.

Inače, grad pokraj poznatog vodopada ima oko 70 hiljada stanovnika, a među njima je i oko dve hiljade Srba dok ih je u regionu znatno više. Podsećanja radi, Milomir i njega supruga Armelina su krajem prošle godine za izgradnju srpskog centra u blizini pomenute crkve u Nijagari Folsu donirali 1,7 miliona kanadskih dolara, I, kao što je poznato, tokom protekle decenije, ponajviše na prostoru Raške oblasti, za gradnju mostova, puteva, crkava, dečjeg vrtića, opremanje bolnice u Kraljevu… Glavčić je utrošio više od deset miliona evra.

Izvor: politika.rs