29. jun 2024.

U okviru projekta „Podrška razvoju socijalnog preduzetništva u lokalnim zajednicima – Kragujevac“, Udruženje „Putokaz Kragujevac“ u Pešačkoj zoni organizovalo je „Bazar socijalnih proizvoda“ koji je posetila Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Grad Kragujevac podržava razvoj socijalnog preduzetništva jer verujemo da igra ključnu ulogu u jačanju lokalne ekonomije, zapošljavanju teško zapošljivih kategorija građana i u promovisanju socijalne inkluzije, rekla je Jelena Pavić. Ovakav događaj je odlična prilika za sve nas da se upoznamo sa inovativnim proizvodima i uslugama koje donose pozitivnu promenu našoj zajednici, istakla je Pavić, zahvalivši se Udruženju „Putokaz Kragujevac“ na odličnoj organizaciji i svim akterima na učešću.

Socijalna preduzeća su nam jako važna zato što zapošljavaju teško zapošljive kategorije stanovništva, osobe sa invaliditetom, bivše osuđenike, samohrane majke i starije osobe. Naš cilj je da ljudi ne primaju socijalnu pomoć već da rade, zarađuju i budu punopravni članovi društva, kazala je Snežana Milisavljević iz Udruženja „Putokaz Kragujevac“.

Izlagači, kojih je danas bilo 25, predstavili su svoje proizvode i posluju na principima cirkularne ekonomije što znači da ono što se jednom iskoristi reciklira se, obnavlja, renovira i ponovo troši u okviru procesa proizvodnje. U narednom periodu organizovaćemo studijsku posetu jednom socijalnom preduzeću, a očekujemo da će se radi intersektorske saradnje formirati lokalni forum za razvoj socijalnog preduzetništva na teritoriji Grada, rekla je Milisavljević. 

izvor: www.gradkragujevac