28. jun 2024.

Posledice olujnog nevremena koje je 5. i 13. juna pogodilo teritoriju grada Kragujevca i mogućnosti pomoći domaćinstvima koja su pretrpela štetu, bile su teme današnjeg sastanka sa ministrom za javna ulaganja Darkom Glišićem, koji je sa saradnicima posetio Kragujevac.

Olujno nevreme 5. juna najveću štetu pričinilo je u selima Masloševo, Čumić i Jarušice, dok je superćelijska oluja 13. juna najveću štetu nanela u selima Drača, Divostin, Prekopeča, delu Poskurica i Šljivovacu. Pored toga, pričinjena je šteta u još mnogo kragujevačkih sela. Do sada je štetu na poljoprivrednim usevima prijavilo 346 domaćinstava.

Ministarstvo za javna ulaganja i grad Kragujevac razmotraju mogućnost kako da pomognu domaćinstvima koja su pretrpela štetu tokom nevremena.

Na sastanku je upućen apel poljoprivrednim domaćinstvima da, usled nestabilnih vremenskih prilika, osiguraju svoje useve. Ministarstvo poljoprivrede pokriva 70 posto troškova osiguranja, a ostatak lokalna samouprava, što osiguranje čini praktično besplatnim za domaćinstva.

Ova mera ima za cilj da se smanje finansijski gubici poljoprivrednika usled nepredvidivih vremenskih uslova i da se obezbedi stabilnost njihove proizvodnje.